De gevaarlijkste wandeling ter wereld, zo staat de Caminito del Rey bij het dorpje El Chorro nog steeds bekend. In 2015 werd de route geheel gemoderniseerd en is daardoor ongevaarlijk geworden - maar nog wel spannend! Verken deze kloof die is uitgesleten door de rivier de Guadalhorce en geniet van een adembenemend mooi landschap.

Het stuwmeer bij El Chorro

Nadat het pad in 1905 werd geopend voor het personeel van de stuwdammen, kreeg het zijn naam doordat koning (=rey) Alfonso XIII er in 1921 overheen liep: het paadje van de koning, el caminito del rey. Later raakte het pad in verval. Nadat diverse wandelaars om het leven kwamen, werd het pad in 2000 gesloten. In 2014 gaf de provincie Málaga opdracht om het pad te moderniseren. Het oude, betonnen pad bleef vrijwel in zijn geheel zichtbaar.

Caminito del ReyIn 2015 werd het pad heropend. Het resultaat is elegant en avontuurlijk maar toch veilig. Alle bezoekers krijgen een helm te leen tegen vallend gesteente, op diverse plaatsen zijn camera's geplaatst en er is gespecialiseerd personeel langs de route om eventuele problemen op te lossen.

Fraai landschap langs de Caminito del Rey

De totale route is 7,7 kilometer, waarvan bijna 3 kilometer bestaat uit de hangende houten 'loopplanken'. De route loopt door een verbluffend en afwisselend berglandschap: mediterrane struiken, bergen, oeverbegroeiing, etc. In de lucht cirkelen vale gieren, soms wel tientallen bij elkaar! Omdat de wandeling alleen bergafwaarts wordt gelopen, is de wandeling eenvoudig en duurt niet veel meer dan 2 uur (hoewel op de officiële website een tijd van 3-4 uur wordt vermeld). Bij het smalste deel kun je griezelen op een glazen platform, en vooral kort daarna op een doorzichtige, stalen hangbrug 100 meter boven de rivier. Het glazen platform kun je vermijden, maar deze brug moet je écht overheen!

De stalen hangbrug

Doordat het aantal toegangskaarten beperkt is, heeft de route zijn exclusieve karakter behouden. De meeste kaarten zijn al meer dan een maand van tevoren uitverkocht!

Praktische informatie

Alleen voor mensen met hoogtevrees of rolstoelen is deze route ongeschikt. Verder is de route echter voor alle wandelaars eenvoudig, als je in staat bent om af en toe een trap met een tiental treden te beklimmen. Overigens is de zwaarste trap om te beklimmen bijna helemaal aan het eind, al voorbij de hangbrug. Die trap hangt namelijk het hele jaar in de zon...

Meer informatie over de wandeling is te vinden op http://www.caminitodelrey.info/en/ (Spaans en Engels). Bij slechte weersomstandigheden kun je door een tunnel toch een deel bezoeken. Alleen bij zeer slecht weer wordt de gehele route gesloten.

Zorg dat je minimaal een half uur voor het begin van de route je auto hebt geparkeerd bij het beginpunt van de Caminito del Rey (Acceso del Norte). Parkeer NIET bij het eindpunt in El Chorro (Acceso del Sur) tenzij je minstens een uur te vroeg bent.

Toegangskaarten worden voor € 10 (2020) verkocht via de website https://reservas.caminitodelrey.info/?lang=en. Het is op deze website ook mogelijk om de route met een gids te reserveren (Guided tour) en geld terug te vragen als deze is afgelast (Exchange by closing). Nadat je een datum en een tijd hebt gekozen, kun je er voor kiezen om de busrit naar het beginpunt erbij te boeken voor € 1,55. Dit is noodzakelijk, omdat de wandeling alleen vanuit het noorden kan starten en de route terug alleen met de bus (of auto) kan worden afgelegd.

Let op: De bussen van het eindpunt naar het beginpunt vertrekken vanaf een officiële bushalte in El Chorro en dus niet vanaf het eindpunt van de Caminito en ook niet vanaf het treinstation. De bus vertrekt elk half uur vanaf 9:00 tot 18:00 in de winter en tot 20:00 in de zomer. De bus kost zoals gezegd € 1,55 (2020). De busrit duurt ca. 20 minuten.

Meebrengen:

Voldoende drinken, het toegangskaartje (op papier, niet digitaal op telefoon tenzij je niet met de bus terug gaat) en voor kinderen een geldig legitimatiebewijs i.v.m. leeftijdscontrole. Let op: Voor de busrit is een PAPIEREN afdruk van het ticket nodig! De buschauffeur knipt het buskaartje uit je papieren ticket voor zijn administratie.

Parkeren:

(Let op, bijgewerkt advies!): Er is voldoende parkeerruimte aan het begin van de Caminito del Rey. De ideale plek is eigenlijk bij Bar/restaurant El Kiosco. In de loop van 2020 wordt echter een officieel bezoekerscentrum (Centro de Visitantes) geopend met een groot parkeerterrein. Waarschijnlijk moet je je daar voortaan melden. Als dit bezoekerscentrum is geopend, vertrekt er een pendelbus naar het beginpunt van de wandeling. We raden echte natuurliefhebbers echter met klem aan om ter plaatse te onderzoeken of het nog steeds mogelijk is om de route te beginnen bij El Kiosco. De beschikbare parkeerruimte bij El Kiosco is niet zo heel groot maar dat wordt ongetwijfeld beter als het nieuwe parkeerterrein is geopend bij het bezoekerscentrum. Maar vanaf El Kiosco is het nog minimaal een half uur lopen naar de plaats waar de 'officiële Caminito del Rey begint

Route vanaf de parkeerplaats:

1. Vanaf het bezoekerscentrum (in de loop van 2020): Waarschijnlijk brengt de pendelbus vanaf het bezoekerscentrum je rechtstreeks naar het beginpunt van de Caminito del Rey. Hier krijg je een helm en een haarnetje uitgereikt en een uitleg in het Engels of Spaans. Op het toegangskaartje is de van tevoren gekozen toegangstijd vermeld. Hieraan wordt niet strikt vastgehouden; wij begonnen ca. een kwartier 'te vroeg' en een andere keer een kwartier 'te laat'.

2. Vanaf El Kiosco: Direct rechts van El Kiosco bevindt zich een tunnel door een rots. Vanaf hier begint een prachtige wandeling van 2,7 kilometer naar het beginpunt van de Caminito del Rey. De route is met een paar bordjes aangegeven en loopt grotendeels langs de oever van de Guadalquivir tussen de bomen. Wij liepen deze route per ongeluk in februari 2020 op een mooie lentedag en kwamen niet één andere toerist tegen! Er hingen nog wat mistflarden langs de bergen, het was windstil, allerlei vogelgeluiden om ons heen... Paradijselijk! Na ruim een half uur wandelen kom je bij het beginpunt van de Caminito del Rey. Hier krijg je een helm en een haarnetje uitgereikt en een uitleg in het Engels of Spaans. Op het toegangskaartje is de van tevoren gekozen toegangstijd vermeld. Hieraan wordt niet strikt vastgehouden; wij begonnen ca. een kwartier 'te vroeg' en een andere keer een kwartier 'te laat'.

3. Vanaf een ander parkeerterrein, bijv. het betaalde parkeerterrein (€ 2): Tussen het nieuwe bezoekerscentrum en El Kiosco bevindt zich nog een ander tunneltje in de rotswand. Vanaf deze tunnel is het nog ruim een kilometer (20 minuten) lopen naar het beginpunt van de Caminito del Rey. Hier krijg je een helm en een haarnetje uitgereikt en een uitleg in het Engels of Spaans. Op het toegangskaartje is de van tevoren gekozen toegangstijd vermeld. Hieraan wordt niet strikt vastgehouden; wij begonnen ca. een kwartier 'te vroeg' en een andere keer een kwartier 'te laat'.