Gibraltar is een schiereilandje van Spanje. Tijdens de Spaanse successieoorlog kwam Gibraltar in 1713 in Engelse handen. Voor een groot deel bestaat Gibraltar uit een onbewoonde rots waarop vrijwel alle bezienswaardigheden zijn te zien, zoals de beroemde apen, tunnels uit de tijd van de vele Spaanse belegeringen, grotten waarin Neanderthalers zijn gevonden, etc.

De rots
Excursie
De stad bevindt zich onderaan de rots. Hier kun je een excursie boeken met een minibusje om de bezienswaardigheden op de rots te bezoeken. In verband met files bij de grenspost kun je het beste parkeren in het rommelige maar gezellige Spaanse grensstadje La Línea de la Concepción.

De berberapen van Gibraltar

De apen op de rots lopen geheel vrij rond, tussen de mensen. Het is dus geen dierentuin!

Vanuit Gibraltar kun je ook een dolfijnexcursie maken. Dolfijnen zijn op deze excursie vrijwel het hele jaar gegarandeerd te zien. De boten blijven echter binnen de baai, waar geen walvissen voorkomen (in tegenstelling tot de Straat van Gibraltar richting de Atlantische Oceaan).

Dolfijnen bij Gibraltar
Niet vergeten!
Vergeet je paspoort niet, want de grenscontrole is soms streng. Dit is afhankelijk van de politieke sfeer tussen Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Engelse telefooncel