In september vindt in Guaro elk jaar het Festival de la Luna Mora plaats. Het festival draait om de drie culturen die in de middeleeuwen Andalusië hebben gevormd: de moren, joden en christenen. De huizen zijn verlicht met 20.000 kaarsjes. De straten en pleinen zijn veranderd in een Oosterse bazaar. In totaal werken er meer dan 50.000 mensen mee. Speciaal voor het festival is bovenaan het dorp een openluchttheater gebouwd met ruim 1800 zitplaatsen, een van de grootste in de regio.

Vanuit diverse uithoeken van Andalusië bezoekt men dit festival. Op het programma staan optredens van artiesten die in heel Spanje bekend zijn. Voor sommige concerten die plaatsvinden in het Auditorio de la Luna Mora moeten kaartjes worden gekocht (online, vaak via www.ticketmaster.es) maar veel andere activiteiten zijn vrij toegankelijk.

Het festival bevat tientallen activiteiten, waaronder:

  • concerten
  • dans
  • theater
  • exposities
  • documentaires
  • workshops
  • parades

Ook de Oosterse bazaar is zeer de moeite waard. Niet minder dan 140 ambachtslieden uit de hele wereld prijzen hier hun waren aan.

Foto Luna Mora 2006

Een verblijf in Casa Sonrisa is tijdens het festival dus een unieke belevenis!


Verslag van gasten

Over het festvial in 2009 schrijven onze gasten:

Overal kaarsjes
De Luna Mora is echt geweldig mooi. Jongens en meisjes zetten rond 17.00 uur in het hele centrum kaarsjes langs de huizen. Een uurtje later steken ze alles aan. Ook de kaarsjes die wij donderdag hadden gekregen en in de kozijnen van Casa Sonrisa hadden gezet. De straat en alle huizen waren dus prachtig verlicht. De volgende ochtend is alles weer keurig opgeruimd door diezelfde jongens en meisjes.

Ster in kaarsjes

Bij de kerk was een podium zodat Casa Sonrisa op de route ligt van de bezoekers. Dit betekent dat de straat en het huis veel op foto en film is vastgelegd! Zaterdagavond was het aanmerkelijk drukker dan vrijdagavond. Op de Avenida Andalucia ging het voetje voor voetje langs de kraampjes. Onderweg kom je overal kaarsjes tegen in de vorm van sterren etc.

Oosterse bazaar
Er zijn terrasjes, eettentjes, een markt met allerlei Oosterse specialiteiten, van zeep en kruiden tot lampen en sieraden (Zoco de Artesanos).

De Oosterse markt

De Avenida Pablo Picasso staat helemaal vol met eettentjes. 's-Middags staat men daar alles al voor te bereiden.

Optredens en expositie
Verder zijn er de nodige optredens van muziek tot vertellers. Er was een expositie van de Sierra de las Nieves met een maquette van het hele gebied en alle dorpen zijn vertegenwoordigd. Ze draaien promotiefilms enz. De bibliotheek is open net als alle winkels.

We hebben de Opera Flamenca bezocht, dat was prachtig en heel sfeervol. Het was voornamelijk zang en dans.


Gezellige sfeer

Het is uitermate gezellig en alles verloopt erg harmonieus. Jong en oud is tot 's-avonds laat op straat. De kinderen zitten 's-nachts nog om 01.00 uur in de draaimolen. Er komen heel veel bezoekers uit de omgeving op af, maar volgens ons maar weinig buitenlanders. We hoorden een enkele keer Engels of Nederlands, maar het is echt een feest van de Spanjaarden en dat heeft wel wat. We hebben het gevoel gehad er deel van uit te maken, en dat is erg leuk en bijzonder.

De muziek gaat ongeveer tot 02.00 uur door en daarna blijven de mensen nog wel door de straten lopen, maar daar hebben we geen last van gehad. Slapen lukt na 02.00 uur prima. Het podium bij de kerk werd vannacht ook direkt afgebroken en vandaag zijn de kramen in de rest van Guaro voor het grootste deel opgeruimd. Alles met elkaar is het zeer bijzonder om dit mee te maken.

Bekijk meer foto's van het Festival de la Luna Mora