Het gebied tussen Tolox en Guaro was al in de prehistorie bewoond. In de buurt van Guaro zijn nabij Cerro del Polvillar ook resten uit de Romeinse tijd gevonden. Tussen Guaro en Monda liggen nog sporen van een Romeinse weg.

Romeinse weg Guaro-Monda
Romeinse weg Guaro-Monda

De Moren bouwden het eigenlijke dorp Guaro iets verderop, waar nu Guaro el Viejo ligt, vlakbij de weg naar Ronda (A366). Dit oude Guaro lag aan de voet van een toren, die onderdeel was van een heel netwerk van torens uit de Moorse tijd. Coín en Guaro werden pas in 1485 door de Christenen veroverd, zeven jaar voor de val van het laatste Moorse bolwerk Granada. In 1614 werd Guaro door koning Filips IV zelfs uitgeroepen tot graafschap, als beloning voor de diensten van Don Juan de Sotomayor Carilla de la Vega. Het maakt nu deel uit van de provincie Málaga.

Bovenin het dorp, vlakbij Casa Sonrisa, bevindt zich de kerk van San Miguel. Deze kerk werd in 1505 gebouwd op plaats van de Moorse moskee en in 1605 aanzienlijk uitgebreid. Zoals veel kerken in de regio werd ook deze kerk in de Burgeroorlog (1936-39) vernield en moest daarna worden hersteld. In de aflevering 1936-Spanje van de documentaire tv-serie In Europa (naar het boek van Geert Mak) werden o.a. de gebeurtenissen tijdens de Burgeroorlog in het nabij Guaro gelegen dorp Yunquera aangrijpend verteld (klik hier om de aflevering te bekijken). De non Carmen Duarte vertelt in de documentaire over haar broer Juan. Hij was in 1936 in opleiding voor het priesterschap en werd in 1936 door Republikeinen in Yunquera opgepakt en later in Alora gedood. Juan werd samen met andere katholieke slachtoffers van de Burgeroorlog in 2007 door paus Benedictus zalig verklaard.

Naar de aflevering van In Europa