Casa Sonrisa ligt midden in het dorpje Guaro, een typisch Spaans dorp in Andalusië met ruim 2000 inwoners. Guaro heeft de eigen cultuur hoog in het vaandel staan. In het dorp is helemaal niets te merken van de vele toeristen die de Costa del Sol bezoeken. Toch is het slechts 25 kilometer van de kust en lig je in een half uurtje op het strand. In het dorp zijn diverse caféetjes waar je kunt eten en je vindt er verder alles wat je nodig hebt.

Lees ook ons artikel over wat er in Guaro te beleven is gedurende het jaar.

Winkels

In Guaro kun je terecht voor alledagelijkse boodschappen:

  • diverse buurtsupermarkten, waaronder een Coviran op minder dan 50 meter van Casa Sonrisa
  • een bakker om de hoek voor verse broodjes voor het ontbijt
  • slagerij (in een buurtsupermarkt in de Avenida de Andalucia)
  • elke donderdagochtend markt, met o.a. groenten, fruit, vis en kleding

Coviran supermarkt

Sommige buurtsupermarkten zijn zelfs op zondagochtend geopend. Het assortiment is groter dan van een gemiddelde campingwinkel. De grotere supermarkten zijn te vinden langs de doorgaande weg A366/A7059 in Coín: een Lidl, Día , Aldi en Mercadona. Ongeveer een kwartiertje rijden van Guaro. Let op: deze winkels zijn op zondag meestal gesloten.

'Shop until you drop' kun je in La Cañada, slechts 20 minuten rijden aan de weg naar Marbella. La Cañada is een zeer groot overdekt winkelcentrum zoals een Amerikaanse shopping mall. Met een hypermarkt (Alcampo), vele kledingwinkels van de toonaangevende merken, elektronicazaken en diverse eetgelegenheden.

Cafés en restaurants

Guaro heeft een groot aantal cafeetjes waar je ook kunt eten. Met name tapas zijn een groot deel van de dag beschikbaar. Een echte menukaart heeft bijvoorbeeld het zeer Spaanse café Lord Cani aan het dorpsplein. Hapjes en drankjes zijn te koop voor een absurd lage prijs. De vriendelijke eigenaar heeft zijn menukaart zelfs in het Nederlands laten vertalen. Ook bij andere café's aan de Avenida de Andalucía kun je een lekker hapje eten.

Tapas bij Lord Cani

Langs de nabij gelegen hoofdweg van Cártama via Coín (A7059) en Guaro naar Ronda (A366) ligt een groot aantal 'venta's' waar zeer voordelige middagmaaltijden worden aangeboden. In de meeste venta's betaal je hooguit 7 euro voor dit 'menu del día': drie gangen naar keuze, met brood én een drankje erbij! Niet culinair, maar wel lekker en authentiek Spaans. Een menu del día wordt alleen 's middags aangeboden.

Bezienswaardigheden

Op zo'n 50 meter van Casa Sonrisa staat de kerk van St Michaël de Aartsengel (San Miguel Arcángel). Deze kerk werd in 1505 gebouwd en in 1605 aanzienlijk uitgebreid. Zoals veel kerken in de regio werd ook deze kerk in de Burgeroorlog (1936-39) vernield en moest daarna worden hersteld. De witte kerk is zowel van binnen als van buiten zeer fraai om te zien. De klok slaat alleen overdag, dus je hoeft er 's nachts niet van wakker te liggen!

Kerk van San Miguel Arcangel

In de hoofdstraat van het dorp staat een 19e eeuwse olijfmolen die is ingericht als museum en als toeristisch informatiebureau, het Centro Cultural Al-Andalus. Het museum heeft een collectie olijfoliepersen, schilderijen en foto's. Bij het toerismebureau zijn diverse brochures te krijgen en word je behalve in het Spaans vaak ook in het Engels te woord gestaan. Als het gebouw gesloten is (buiten het seizoen), dan kun je voor toeristische informatie terecht in het gemeentehuis op het dorpsplein, het Ayuntamiento. Dit is echter alleen 's ochtends geopend (tot 13:00 uur).

Centro Cultural Al-Andalus

In de hoofdstraat staan ook informatieborden met mogelijke wandelroutes door het dorp en de omgeving. Aan de hoge zijde van het dorp zijn met bordjes enkele wandelroutes door het platteland aangegeven. Meer informatie in het artikel Wandelen en fietsen.

Lokale producten

Een typisch gerecht uit Guaro is een soort soep, galipuche. Een goede gelegenheid om streekgerechten te proeven is bij het Festival de Gastronomía Sierra de las Nieves rond 1 mei.

De vele bomen in en om Guaro leveren een rijke oogst aan amandelen, olijfolie en sinaasappels. De olijven worden tussen november en januari met de hand geplukt, waarna er in de coöperatie El molino de Guaro olijfolie van wordt gemaakt. De olijfolie uit Guaro is fruitig en zoet van smaak, met een vleugje amandel. Voor de kenners: Hij heeft een zuurgraad van minder dan 0,6 % en wordt ongefilterd verkocht. Je kunt deze olijfolie in Guaro kopen, bij de plaatselijke Coviran supermarkt en bij het benzinestation aan de A7100 richting Ronda-Cóin.

Olijven in Guaro

Zwembad

In Guaro is een openluchtzwembad. In de zomer is dit dagelijks geopend. Dan zorgt een frisse duik voor de nodige verkoeling. Toegang € 2 per volwassene en € 1 per kind.

Zwembad van Guaro

Waar vind ik alle voorzieningen?

Behalve de genoemde winkels, bezienswaardigheden, horeca en het zwembad heeft Guaro ook pinautomaten, een postkantoor, een apotheek, etc. Op onze kaart in Google Maps staan (bijna) alle belangrijke voorzieningen in Guaro aangeduid. Bekijk onze kaart in Google Maps

Festival de la Luna Mora

Guaro is in heel Andalusië (en daarbuiten) bekend door het jaarlijkse Festival de la Luna Mora. Dit festival vindt plaats in september en speelt zich vooral 's nachts af. Het hele dorp is verlicht met tienduizenden kaarsjes.

Het thema van de Luna Mora is de Moors-Joods-Christelijke traditie die Andalusië heeft gevormd. Er is een oosterse bazaar en er vinden optredens plaats van bekende artiesten. Het festival is zo'n groot succes, dat hiervoor op de mooiste plek bovenaan het dorp een speciaal openluchttheater is gebouwd. Lees ons artikel over het Festival de la Luna Mora